V75

Sedan introduktionen 1993 har V75 vuxit i popularitet och blivit många traventusiasters absoluta favoritspel. När hästen Copiad vann historiens första V75-1 på Jägersro var det många som förstod att V75 var ett spel som var här för att stanna. Det var dock inte fullt så många som kunde räkna ut att det skulle bli en sådan framgångssaga som det verkligen blivit. Ser man till dagens spelande av V75 lämnas det in flera hundratusentals system inför varje spelomgång om omsättningen räknas vara omkring tiotals miljoner kronor. Många bygger sin vecka kring V75 spelet och analyserar alla startlistor och trav tips in i minsta detalj.

V75 Regler för spelet

v75 logotype 300x134 - V75Det vanliga är att V75 startar klockan 16.20 varje lördag. Då är också spelstoppet för omgången. Utöver lördagarna arrangeras spelet också vid ca 20 tillfällen på olika dagar under året, då i samband med större travevenemang. Hur vinner man då på V75? Grunden för att kunna vinna är att hitta rätt vinnare i spelets sju avdelningar. Potten fördelas mellan dem som fått 5, 6 och sju rätt på kupongerna. Spelaren kan välja hur många hästar som helst i varje avdelning, från en häst (kallas spik) till att ta med alla hästar. Ju fler hästar spelaren väljer, ju större blir systemet och då kommer också priset att öka. Varje häst i var och en av de sju avdelningarna kostar från 50 öre. Hästarna i de sju avdelningarna multipliceras sedan med varandra och sedan med priset 0,50 kronor, för att få fram spelkostnaden.

Prisfördelning V75

v75 lopp 300x168 - V75Den bestämda prispotten fördelas mellan den spelare som har sju, sex, samt fem rätt bland sina spelade rader. 40% av den utdelade potten går till de som fått sju rätt, 20% till de med sex rätt och 40% till dem med fem rätt. Om ingen får alla rätt, eller om många träffar fem eller sex vinnare, och utdelningen blir lägre än 15 kronor kommer alla pengar i potten att gå vidare till en jackpott för nästa V75 omgång som spelas på en lördag. Vinsterna i spelet kan variera eftersom det är antalet vinnande kuponger om delar på potten. Om bara de mest spelade hästarna vinner under en omgång innebär det att många kommer att ha alla rätt och utdelningen blir då ofta låg.

Om däremot några hästar som inte varit mycket spelade vinner i loppen gör det att färre antal människor kommer att lyckas pricka in sju rätt. Det gör att den utdelade summan för sju rätt kommer att skjuta i höjden och hamna i miljonklassen. Den 27:e februari 2010 skedde en rekordutbetalning på V75. Banan hästarna sprang på var Axevalla och vid denna spelomgång vann en ensam vinnare på sju rätt och fick då en vinst på över 67 miljoner kronor.

Var kan man spela?

Man kan spela V75 på flera olika sätt, det gäller både om omgången går på en lördag eller om det är en annan tävlingsdag. De som spelat på V75 länge sitter ofta i god tid och går igenom startlistor som de hämtar hos sitt spelombud. När trav tipsen sedan ska lämnas in går spelaren ofta till sitt ombud och tittar igenom startlistorna och hästarnas uppvärmning för att göra de slutliga valen. Här finns också spelkuponger som man kan fylla i. Många spelare fyller dock i kupongen hemma, och lämnar in den hos ombudet. Det finns också modernare sätt att spela på.

V75 kan också spelas genom att spelaren öppnar ett konto på ATG.se. Här kan spelaren både se startlistor, värmningar och lämna in sina trav tips. Dessutom går det att spela från både datorn, mobiltelefonen och surfplattan så länge den har internetuppkoppling, man bör ocskå känna till att det idag finns andra travsidor där man kan tippa online på samma lopp som i V75. Om man inte har tid eller lust att fylla i sitt spel och välja hästar själv, kan man bestämma sig för att spela en Harry Boy. Då väljs en kupong och man fyller i att Harry Boy ska ta ut hästar åt en. Det går även att själv ta ut favoriterna för att sedan låta Harry Boy välja resterande hästar på kupongen. Du anger hur mycket du vill spela för och sedan sköter Harry Boy resten.

Smidigt och enkelt spel

Det finns många sätt att spela på V75, och under de senaste åren har det dessutom blivit möjligt att spela direkt via datorn och mobilen. När det gäller själva spelsättet och reglerna är de enkla att lära sig, och bra instruktioner finns på ATGs hemsida. Eftersom man själv väljer hur många hästar man vill spela på kan insatsen varieras i det oändliga. Om man bara vill spela på skoj för en mindre summa är det möjligt men det finns också möjlighet att helgardera sig och välja nästan alla hästar i varje lopp. Det krävs inte mycket kunskaper om hästar för att spela på skoj. Vill man ha större chans att vinna bör man däremot läsa på lite om hästarna innan loppet.