Elitloppet

Den största traditionen inom svensk travsport är det årliga Elitloppet som alltid körs på Solvalla sista helgen i maj. Vid den tidpunkten vallfärdar traventusiaster från hela Sverige för att bese spektaklet som pågår under två tre dagar. Då kommer gräddan av häst-eliten och topp-kuskarna hit och intresset är enormt över alla stora travländer. Huvudtävlingen är ett så kallat inbjudningslopp med 16 hästar till start. Under söndagsförmiddagen körs två kval med 8 ekipage i varje. till final går de 4 bäst placerade i försöksloppen men inbördes placeringar är viktiga för startpositionen i finalen på kvällen. Elitloppet har hållits sedan 1952 och drar varje år omkring 40- till 60 000 åskådare på läktarna och miljoner tittare framför tv-apparaterna.

Elitloppet går alltid Solvalla

Självklart vill svenskarna att en hemmakusk skall vinna Elitloppet men konkurrensen är stor. Norrmännen kommer med spetshästar och från Finland kommer många stora travtränare och kuskar. Från kontinenten deltar oftast ekipage från Tyskland, Frankrike och Italien. USA brukar bidra med dess allra bästa och även Kanada har haft vinnare. Dock inget hel-finskt ekipage och aldrig har någon häst utanför nämnda länder har segrat. Av de svenska är Ego Boy mest legendarisk, med kusken och tränaren Ingemar Olofsson vann de 1973. På senare år är Nuncio en av de mest framgångsrika hästarna, segrade 2016 med Örjan Kihlström på ryggen. Den häst som anses ha betytt mest för svenskt trav – Legolas, har dock inte vunnit Elitloppet.

Tippa på Elitloppet

Timoko Elitloppet - Elitloppet

Finalen i Elitloppet har inte klart med deltagande hästar förrän efter kvalet men då kan man lämna in sina tips på flera olika sätt. Vill man spela på själva finalen är dock vinnare/plats det bästa alternativet. För den som vill lägga en slant och inte är med på Solvalla är alternativen online eller hos spelombud. På nätet kommer oddsen upp straxt efter försöksloppen om man spelar på sportsajter som exempelvis Leo Vegas. På sådana ställen får man fasta odds, dvs. man vet på förhand hur mycket man vinner om vadet går in. Via ATG är det rörliga odds som inte kan ges förrän totalisatorn stängts och loppet startats.

Det brukar oftast vara favoritbetonat i Elitloppet men senaste finalen vanns av franska hästen Timoko med Olle Goop till ett odds på över 30. Normalt ligger oddsen för segraren på mellan 2 till 6. Även 2011 hade en liten sensation i Tysklandshästen Brioni med Joakim Lövgren till odds på drygt 27. Nunicio som vann 2016 gav oddset 3,10 som kontrast.

Det skräller ibland

Det finns en hel del kuriosa och historier kring hästar och kuskar i Elitloppet. År 2013 fanns en häst som inte många visste vem han var. Den 18 maj gjorde Nahar ett storlopp i Gävle och vann med nytt banrekord. Plötsligt blev Robert Bergh inbjuden till Elitloppet bara ett par veckor senare. En del såg möjligheterna för ett så pass färskt nytillskott fick bara ett odds på drygt 5 när Nahar tämligen otippad vann. En liten sensation var även Iceland när ekipaget med Johnny Takter som kusk vann. Det var tänkt att Örjan Kihlström skulle köra men han kvalade in med en annan häst så Johnny fick chansen. Det gick vägen och oddset blev nästan 10, en bra utdelning för dem som trodde.

Årets upplaga av Elitloppet inleddes redan på fredagen då tidiga gäster och spelare undfägnades med V65 och kanske en lång god lunch därtill. Resterande dagar under helgen var restaurangerna på Solvalla bokade sedan biljetterna släpptes i februari. På lördagen strömmade fler och fler till för V75-finaler med storlopp som Sweden Cup och Harper Hanovers lopp. Men långt tidigare måste en del hästar meritera sig för att bli inbjudna till huvudtävlingen. Ett sådant lopp gick på Medowlands som är USA:s största travbana och en annan tävling kördes i Helsingfors på Vermo travbana. Söndagens lopp för att kvalificera hästar till finalen höjer pulsen ordentligt men klimax når de runt 50 000 åskådarna under finalen. Men inte alla fick jubla över vinstpengar, Timoko med Björn Goop gav hela 30,89 i odds.

Elitloppet är tradition

Tradition betyder mycket i Sverige och Elitloppet med 67 genomförda tävlingar sedan 1952 är ett helt fantastiskt arrangemang med hela världseliten av hästar och kuskar samlade. Solvalla är travsportens Mecka i Sverige och helt naturligt är tävlingarna förlagda dit. Med uppemot 60 000 åskådare på plats är det ett jättearrangemang. Om vi bara ser till söndagen med kval och final så tar upplevelsen många långa timmar. Många restauranger ser till att deltagare, funktionärer och publik förplägas och underhålls. Örjan Kihlström och Björn Goop är loppets främsta kuskar under senare år med två segrar var. Av tränarna är det den franske Fabrice Souloy och svenskarna Stefan Melander och Richard Westerink som är framgångsrikast med två segrar vardera de senaste 10 åren.